DNEVNA DOZA ZDRAVLJA: CVEKLA



Nutricionisti, baš kao i znanstvenici preporučuju što veću konzumaciju cvekle, a njenim dobrobitima kao da nema kraja.

Svako malo stižu nove studije koje otkrivaju za što je sve dobra.

Cvekla ima neobično visoke razine nitrata, koji, kako je pokazalo niz studija, smanjuju krvni tlak. Studija provedena u Londonu prije tri godine otkrila je da samo čaša soka od cvekle na dan drastično smanjuje tlak. Najnovija studija provedena u Melbourneu dokazala je i da se tlak znatno snižava već šest sati nakon što ispijete pola litre soka od cikle. Istraživači su na kraju zaključili da bi


se broj smrti zbog kardiovaskularnih oboljenja smanjio za 10 posto kad bi se sok od cikle počeo konzumirati naveliko.

No, to nije sve. Istraživanja su pokazala da se ispijanjem soka od cvekle povećava izdržljivost, da se njenim konzumiranjem može smanjiti napredovanje demencije te rast tumora. Točnije, studija koja je provedena u Washingtonu 2011. utvrdila je da je betacyanin iz cvekle smanjio rast tumora prostate i grudi za 12,5 posto.
Nutricionisti cveklu preporučuju i kod probavnih problema, a ističu i da je dobra za jetra jer pomaže pri procesuiranju toksina.

Cvekla je bogata mikroelementima kao što su jod, bakar, selen i vanadij, a od prijekopotrebnih minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo. Cvekla se koristi za čišćenje organizma od toksina te predstavlja najbolji prirodni lijek u liječenju slabokrvnosti.
Osim toga cvekla je bogata betaninom i betainom što je izuzetno važno za krvne žile, funkciju jetre i žuči, reguliranje krvnog tlaka i snižavanje kolesterola do čak 40 posto.
Biljna boja antocijan suzbija


rast stanica tumora, pa je cvekla odlična za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te se koristi kao lijek za liječenje posljedica tih zračenja.

Kako uzimati cveklu?
Iako se cvekla može konzumirati u kuhanom obliku, najbolje ju je uzimati u sirovu. Tijekom hladnih zimskih dana mnogi je konzumiraju i ukiseljenu, no najbolje je piti sok od cvekle, koji je vrlo jednostavan za napraviti.
Samo je izmiksate te po želji dodate mrkvu, jabuku, limun ili što god vam padne na pamet i vaša dnevna doza zdravlja je podmirena.
doznajemo.com